Среща за шафрановия минзухар

шафранПоредна стъпка за реализиране на идеята си за отглеждане на шафранов минзухар направи предприемачът от Кърджали Хасан Тахиров. В Областната служба "Земеделие" в родния си град, той се срещна с Евгения Митрова Директор на дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в земеделското министерство. Агроведомството ще подкрепи идеята на кърджалийския предприемач Хасан Тахиров за създаването на Асоциация на шафрановия минзухар. 

Евгения Митрова информира, че по Европейските програми позволяват подобна инициатива да бъде финансирана и това може да се случи по мярка 6.3 "За малките стопанства" от новата Програма за развитие на селските райони. Средствата са от 2 000 до 8 000 евро.

На срещата бяха представени конкретните параметри от засаждането и отглеждането на рядкото цвете 

до възможностите за реализация на продукцията. Хасан Тахиров пое ангажимент да организира създаването на бъдещата Асоциация. Предстоят срещи с фермери от района на Кърджали. Ще бъде организирана и кръгла маса с участието на експерти от опитните полета, които изпитват растението, както и от земеделското министерство.

шафранов минзухар