Билките в природен парк Странджа

Природен парк "Странджа" е най-големия природен парк в страната. В него се изгражда още един интерпретативен маршрут, който е посветен на билките в тази прекрасна планина, които са над 500 вида. Той носи името „Билките на Странджа” и ще бъде с дължина над 5 километра. Изходната му точка е от центъра на с. Бръшлян.  Денивелацията при изкачване е 140 метра, което го прави подходящ и за деца. По протежение на маршрута, чиято продължителност е около 5 часа,  природолюбителите ще могат да видят тревист бъз, шипка, дървета и храсти, които се използват като билки. Около средата на пътеката туристите ще имат възможност да поиграят ролеви игри,  да сверят времето си с природния часовник и да се запознаят с колелото на здравето.

Флората на Странджа планина е богата и красива - има уникални гори и много лечебни растения. От групата на защитените от закона растения най-характерен е тисът. Друг рядък вид е лавровишнята, която се среща в гори от източен бук. Във влажни сенчести долове рано на пролет могат да се видят красивите виолетови цветове на цикламата (ботурче). По сухи варовити терени в планината са установени две находища на друг защитен вид – кримски/сирийски чай. По външен вид и лечебни качества това растение е сходно с пиринския (мурсалски) чай.

На поставените табели по протежение на интерпретативния маршрут  „Билки” на територията на землище с. Бръшлян може да се види още много интересна и полезна информация за странджанските билки, тяхното разпространение и опазване.

източник: www.actualno.com