АГРА 2015 в Пловдив

АГРА 2015Изложението АГРА 2015 ще се проведе от 4 до 8 март в Международния панаир в град Пловдив. В него ще участват фирми от над 25 страни. 

Модулна минимандра и тревомат, които помагат на фермерите да затворят цикъла на производство от храненето на животните до готовия продукт, ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“. Бутиковата минимандра е авторска разработка на пловдивската фирма „Блиц“ и вече има златен медал за иновация от „Агра“. На предстоящото изложение ще бъде показана по нов начин – на място ще произвежда сирене. Малкото предприятие включва модули за преработка на мляко, за пречистване на вода, за контрол и за опаковане. Минимандрата се монтира както в помещение, така и във фургон, за да бъде мобилна. Работи на газ пропан-бутан в стандартни бутилки за бита. „Оборудването затваря цикъла на производство и фермерът не е зависим от спад в изкупните цени на млякото, тъй като може сам да прави и предлага сирене и кашкавал. Намаляват се разходите, а европейски програми финансират такива проекти“, обясни Христо Иванов от „Блиц“.

На „Агра 2015“ ще бъде демонстрирано и улеснение, осигуряващо независимост на „входа“ на фермата. Това е системата „Тревомат“, представена от българската компания „Фодър солюшънс“. Изложителите я определят като иновация в храненето на животните, тъй като осигурява зелен фураж през цялата година. Той се отглежда не върху почва, а във воден разтвор от хранителни вещества. „Тревомат“ се предлага в мобилен и стационарен вариант. С тази система се снижават разходите, решават се проблемите с липсата на собствена земя и с капризите на времето, осигурява се екологично чиста суровина, обясняват от фирмата.

В помощ на земеделците е първата в Източна Европа програма за сателитно наблюдение на посевите – GeoSCAN, включена в експозицията на „Техно фарм“-София. Развитието на насажденията се следи почти в реално време и стопаните могат веднага да вземат мерки. На сателитните карти се виждат силните и слабите зони във всеки парцел, разликата в развитието на различни сортове от определена култура, качеството на торене и обработка, заплевяването, наличието на болести или нападения от вредители, нивото на влага и дори набезите от дивеч, твърдят изложителите. Програмата показва и размера на щетите от градушка. Участник в „Агра 2015“ е най-голямата в Европа компания за търговия със селскостопанска техника и консумативи - „Байва“, Германия. Тя ще представи и широка гама употребявани машини. С полезни новости фермерите ще се запознаят не само от експозициите, но и от събитията в съпътстващата програма. Сред тях са семинари за производството и реализацията на селскостопанска продукция, за ефективното хранене на животни, за получаването на високи добиви при полеви условия, за финансиране и други проблеми на растениевъдството и животновъдството.

Посетителите могат да видят Специализираната изложба „БиоАгра“, Международното изложение за пчеларство „Апи България“, Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“, Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“, Международната изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти „Хорека Пловдив“ и изложбата „Вкусовете на Италия“.

 

В РАМКИТЕ НА АГРА ще видите  -  Специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство „БиоАгра“. Паралелно се организира Международна изложба за пчеларство АПИ БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗ 2015 ГОДИНА АГРА ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ПРОВЕЖДА СЪВМЕСТНО С:

  • Международната изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ
  • Международната изложба за храни, напитки, опаковки, машини и технологии ФУДТЕХ
  • Международната изложба за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти ХОРЕКА ПЛОВДИВ
  • Изложбата на висококачествени италиански храни и вина ВКУСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ

Комбинацията от седем силни изложения, представящи агробизнеса, хранителната и винарската индустрия,  показва пълната панорама на трите свързани сектора, дава по-добри маркетингови възможности на изложителите и посетителите.

СЪПЪТСТВАЩАТА ПРОГРАМА е наситена с разнообразни делови прояви, свързани с проблемите и тенденциите в агробизнеса.

източник: http://www.fair.bg/